A klímaváltozás hatásainak enyhítése a szőlőtermesztésben

Forrás: uni-mate.hu

„A szőlő öntözésének és öntözésvezérlésének lehetőségei” címmel tartottak bemutatónapot a Mikóczy Szőlőbirtok tatai ültetvényében a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet társszervezésében.


A bemutatónap szervezői a Mikóczy Szőlőbirtok, a KITE, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet, valamint a Netafim és a T-Markt Kereskedőház Kft. voltak.

 

A korábban elnyert Transfarm4.0 Interreg program eredményeinek bemutatását is szolgáló szakmai napon a program támogatásával kiépített szenzorhálózatot, melynek segítségével az öntözés állományklímára és a szőlő növényélettani folyamataira gyakorolt hatását vizsgálják a Szőlőbirtok öntözött és kontrol parcelláiban dr. Bodor-Pesti Péter a Szőlészeti ás Borászati Intézet Szőlészeti Tanszékének docense mutatta be.

Dr. Váradi Gyula a kutatás külső szakértője a kapott adatok öntözésvezérlésben való felhasználásáról tartott előadást.

drónok a precíziós szőlőtermesztésben is egyre nagyobb szerepet töltenek be, ezért a KITE munkatársai mind a távérzékelésben, mind a permetezésben alkalmazható drón típust bemutattak.

 

A szabadföldi bemutatók után a résztvevők előadásokon ismerhették meg a szőlő öntözésében alkalmazható legújabb módszereket.

Dr. Mikóczy Nárcisz előadásában a Szőlőbirtokon kiépített öntözőrendszer kialakítását és technikai részleteit mutatta be. Ezt követően a Netafin munkatársai ismertették a szőlőültetvényekben megvalósítható csepegtető öntözési módokat és a tápoldatozás vezérlését.

 

 

Hadászi László innovációs főigazgató mutatta be a KITE szőlőöntözésében, tápoldatozásában és növényvédelemben tervezett fejlesztési irányait.

 

Ezt követően Dr. Szabó Emese, a KITE fejlesztési osztályvezetője klímamodellek alapján ismertette a szőlőtermesztést érintő jövőbeni kihívásokat és az öntözés szükségességét, valamint annak hatásait.

 

Lizák Gábor, kertészeti gépértékesítési menedzser a Pellenc szüretelőkombájn precíziós szőlőtermesztés segítő fejlesztéseit mutatta be. A program zárásaként Dr. Tóth Csaba (T-Markt Kereskedőház Kft., SmartGreen) tartott bemutatót a szőlő öntözésvezérlésében alkalmazható szenzorokról.

 

A program lehetőséget biztosított, hogy a termelők, szolgáltatók és kutatók közösek találjanak megoldást a klímaváltozás szőlőtermesztést érintő kihívásaira.

A bemutatón résztvevő csaknem 90 fő megismerhette a szőlőtermesztésben alkalmazható öntözőrendszerek kiépítésnek technikai feltételeit, költségeit, megtérülési idejét és az öntözés hatásának tudományos hátterét.

 

MATE Szőlészeti és Borászati Intézet szoros együttműködésben a Mikóczy Szőlőbirtokkal a jövőben is folytatja a kutatást a szőlőültetvények öntözésének témájában.

 

 

 

 

 

 

 

A képeket a KITE Zrt. készítette.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. december
2022. november
2022. október
2022. szeptember
2022. augusztus
2022. július
2022. június