VM: 1,5 milliárd forinttal több forrás a kérődző állatokat tartók számára

Forrás: mti

Mintegy másfél milliárd forinttal több forrást ad a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén a Kérődző Szerkezetátalakítási Programban részt vevő gazdáknak - közölte a szaktárca szerdán.
A közlemény szerint az idén 14 milliárd forint áll rendelkezésre a juh- és szarvasmarhatartók számára. Ezt Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár mondta a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttközgyűlésén, szerdán Herceghalmon. A VM 2013-ban is meghirdeti az egyes állatbetegségek megelőzésére, illetve leküzdésére, valamint az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeire fordítható támogatást.
Folytatódik a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták génmegőrzésének, valamint a tejágazatnak a szerkezetátalakítási támogatása. A tejtermelők összesen 9 milliárd forintos forrása állategységenként mintegy 33-35 000 forintot jelent a gazdálkodóknak.
Az államtitkár kiemelte: 2012-ben a teljes mezőgazdaság bruttó kibocsátásából - ami meghaladta a 2000 milliárd forintot - az élőállat és állati termékek részesedése 35,4 százalék volt. Az Európai Unió tagországaiban az állattenyésztés részesedése a mezőgazdaság teljes kibocsátásából 41 százalék. Az abrakfogyasztó ágazatok Magyarországra jellemző magas együttes aránya egyedülálló az Európai Unión belül - tette hozzá.
Czerván György tájékoztatta a küldöttközgyűlés résztvevőit a Közös Agrárpolitika (KAP) aktualitásairól. Kiemelte: 2014 átmeneti év lesz, az egységes területalapú (SAPS), valamint a különleges és az elkülönített támogatások a jelenlegi feltételekkel folytatódnak - tartalmazza a közlemény.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. április
2022. március
2022. február
2022. január
2021. december
2021. november
2021. október