NAK: hétfőig lehet bejelenteni a mezőgazdasági károkat

Forrás: mti

Jövő hét hétfőig jelenthetik be a júniusi dunai árvíz során kárt szenvedett gazdálkodók a mezőgazdasági károkat - hívja fel az érintettek figyelmét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A NAK tájékoztatása szerint a káreseményeket - az árvíz által okozott közvetlen elöntési károkat és annak közvetett hatásait, így a belvízkárokat, a védekezés miatt bekövetkezett taposási károkat, valamint a menekülő vadak által okozott károkat - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) honlapjáról letölthető "Árvíz 2013 - adatszolgáltató lap" kitöltésével, kizárólag személyesen, a falugazdászoknál lehet bejelenteni.
Fontos szem előtt tartani, hogy az idei dunai árvíz kárfelmérése során tett bejelentés nem helyettesíti az agrár-kockázatkezelési rendszerben előírt kárbejelentést - tartalmazza a NAK közleménye.
A árvíz okozta károkat a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerben is be kell jelenteni - tájékoztatott a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Hozzátették: a kockázatkezelési rendszer keretében nem fogadható el kárbejelentésnek az MVH-hoz benyújtandó vis maior - azaz csekély összegű - bejelentés.
Az MVH közleménye szerint a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében a kárenyhítő juttatás igénybevételének egyik előfeltétele a káresemény határidőben történő bejelentése. A kárbejelentést a kárt szenvedett terület fekvése szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához kell benyújtani, legkésőbb a káresemény bekövetkeztét követő tizenötödik napon.
A kárenyhítési rendszerben részt vevő gazdálkodók - érintettségük esetén - jelentsék be a káresemény bekövetkeztét a megyei kormányhivatalhoz, illetve ezen felül tegyenek vis maior bejelentést is, amennyiben az érintett területeikkel más támogatási intézkedésben is részt vesznek. A két bejelentés nem helyettesíti egymást - hívja fel a figyelmet az MVH.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. június
2022. május
2022. április
2022. március
2022. február
2022. január
2021. december