A családi gazdálkodásról szóló fórumot és kiállítást terveznek Budapesten

Forrás: mti

A családi gazdálkodásról szóló globális fórum és kiállítás szervezését tervezi Magyarország a jövő év márciusában a családi gazdálkodás nemzetközi évének keretében - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön egy nemzetközi szakmai konferencián.

Bognár Lajos az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 2014-es Európai Regionális Konferenciáját előkészítő informális konzultáció megnyitóján beszélt. A kétnapos fórumot a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Irodája szervezte.
A helyettes államtitkár elmondta: Magyarország úgy gondolja, hogy a családi gazdálkodás központi szerepet játszik a globális és helyi élelmiszerellátásban, valamint a természeti erőforrások fenntartható felhasználásában.
Hozzátette: a családi gazdaságok támogatásával, valamint a helyi termelés, feldolgozás és forgalmazás ösztönzésével biztosítani lehet, hogy az egészséges élelmiszereket megfelelő mennyiségben állítsák elő.
Bognár Lajos tájékoztatása szerint a tervezett rendezvény egy magas szintű nemzetközi konferenciából, valamint egy, a világ minden tájáról érkező a családi gazdálkodók termékeit bemutató árumustrából áll majd. Magyarország minden FAO-tagállam agrárminiszterét, valamint a témában érintett helyi és nemzetközi társaságok, továbbá civil szervezetek képviselőinek meghívását is tervezi a konferenciára és az expóra.
A helyettes államtitkár kitért az élelmiszerbiztonság helyzetének kérdéskörére, rámutatva, hogy az élelmiszerbiztonság gondot jelent az európai és a közép-ázsiai régió szinte minden országa számára. Ezért alapvető, hogy minden itt élő ember biztonságos, egészséges és jó minőségű élelmiszert fogyaszthasson.
Kiemelte, hogy a FAO és a WHO - az ENSZ Egészségügyi Világszervezete - fél évszázaddal ezelőtt hozta létre a Codex Alimentariust, amely kulcsszerepet játszik a világban élő emberek egészségének megőrzésében, a harmonizált nemzetközi élelmiszerszabványok, iránymutatások és gyakorlati előírások kidolgozásában. A Codex Alimentarius biztosítja továbbá a tisztességes gyakorlatot az élelmiszer-kereskedelemben. Megemlítette: Magyarország a közös munkából azzal veszi ki a részét, hogy 1972 óta szervezője és elnöke az Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának.
A mostani tanácskozáson közel 40 ország képviselője vesz részt. Az informális konzultáció egyik fő célja az, hogy előkészítse a FAO Regionális Konferenciájának 29., valamint az Európai Mezőgazdasági Bizottság 38. ülésszakát. A fórumra 2014 áprilisában Bukarestben kerül sor.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. április
2022. március
2022. február
2022. január
2021. december
2021. november
2021. október