Védőruházatra és lélegeztetőgép-alkatrészre álltak át a traktorgyárak

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A mezőgazdasági gépek gyártói számos üzemet voltak kénytelenek leállítani, Európában és az USA-ban egyaránt. Néhány helyen időközben újraindult a termelés, de egészen más jön le a gyártósorról, mint korábban. Az agrarheute.com készített összeállítást a cégek közleményei alapján.

 

Mi másban is gondolkozhatnának most a legkülönfélébb, leállni kényszerült cégek kreatív mérnökei, mint abban, hogy miként tudnák a kapacitásaikat a járványhelyzetben hiánycikké vált eszközök gyártása terén hasznosítani. És születtek is okos megoldások.


A Massey Ferguson franciaországi gyárában például arcvédő pleximaszkokra, illetve az azok rögzítésére szolgáló elemekre állították rá a 3D-nyomtatási kapacitást; a március közepén leállt gyár önkéntesen jelentkező munkatársai vesznek részt a projektben, és a környékbeli kórházaknak adják a legyártott eszközöket.

 

A John Deere-nél azt dolgozták ki, hogy a standard baseballsapkát hogyan lehet arcvédő maszkkal felszerelni, az erre alkalmas klipszet ugyancsak 3D-nyomtatókkal készítik, az amerikai gyárak 3D-nyomtatói 2400 darabot képesek előállítani egy nap alatt. Ezt nem egészségügyi, hanem munkavédelmi célra ajánlják, és

a gyár megosztotta a terveket is, hogy más is készíthessen hasonlót, aki szeretne.

 

A traktorokat és munkagépeket gyártó brit JBC – amely ugyancsak a járvány miatt volt kénytelen leállni – a markológép-kabinok helyett lélegeztetőgép-vázak gyártására áll rá, és a szintén brit Dysonnal együttműködve 10 ezer lélegeztetőgép gyártását tervezi.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2020. augusztus
2020. július
2020. június
2020. május
2020. április
2020. március
2020. február