Tevefejés: magyar technológia a Közel-Keleten

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A székesfehérvári AgroMilk Kft. a legismertebb és legfoglalkoztatottabb tevetej-technológiai szakcég a Közel-Keleten. Munkatársai részt vettek a dubai tevetejfarm létrehozásában és több mint tíz éve kéthavonta járnak vissza, hogy szervizeljék a fejőberendezést, a tejhűtést és más technológiákat.

 

A székesfehérvári AgroMilk Kft. már komoly tapasztalatokkal rendelkezik tevetej-technológiák tekintetében. A cég több mint harminc éve dolgozik tehenészetekkel, technológiákat, tejüzemeket, robotfejőgépeket és kisebb tejfeldolgozó üzemeket épít, illetve fejleszt.
Munkatársai részt vettek a dubai tevetejfarm létrehozásában és több mint tíz éve kéthavonta járnak vissza, hogy szervizeljék a fejőberendezést, a tejhűtést és más technológiákat.


A kft. gyakorlatilag a legismertebb és legfoglalkoztatottabb tevetej-technológiai szakcég a Közel-Keleten. Szolgáltat más emirátusi tevetejtelepeken, tehenészetekben, de tejfeldolgozó üzemet is épített Ománban és az emirátusokban.

 

A tevetej-előállítás technológiája a tehéntejre kialakított technikai eljárásokra és berendezésekre épül – mondta el Boródi Gábor, az AgroMilk Kft. ügyvezető igazgatója -, de vannak különbségek. Mivel a tevének másmilyen a tőgye, speciális fejőgumira és -kehelyre van szükség, eltérő a vákuum, a pulzátortechnika. Ezek kifejlesztésében egy angol cég játszott úttörő szerepet, amelyet azóta átvett az AgroMilk, amely tovább fejlesztette és bővítette a tevetej-technológiákat.


Mivel dubai Camelicious farmon valósult meg először nagyüzemi tevefejés, nem állt rendelkezésre semmilyen korábbi tapasztalat

– idézte fel a kezdeteket Boródi Gábor. Sok teve nem is adta le a tejet, ha nem volt mellette a borjú, mára azonban kezd kialakulni egy olyan állomány, ahol erre már nincs szükség, mert az állatok hozzászoktak a gépi fejéshez. Bizonyos telepeken pedig már napi 14-15 litert is leadnak.

 

„Nagy hasznot nem tudunk elérni a régióban – mondta -, mivel jelentős a konkurencia, különösen a tehenészetek tekintetében, amelyek 10-15 ezer férőhelyesek, és szinte kizárólag amerikai technológiát használnak. Akadnak azonban piaci rések, így a tevetej-technológiában mi vagyunk az elsők. A fő előnyünk a rugalmasságunk.”

 

A járványhelyzet a Közel-Keleten is megváltoztatta világot. A beruházások jelentősen visszaestek, és az utazási korlátozások miatt online kellett elvégezniük a szükséges karbantartásokat. Most, hogy lassan visszatér az élet a régi kerékvágásba, bíznak benne, hogy új lendületet vesz és továbbra is épít a magyar szakértelemre a kibontakozó tevetejipar.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. május
2022. április
2022. március
2022. február
2022. január
2021. december
2021. november