Nyertek az amerikai gazdák: megjavíthatják a traktorjaikat

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A John Deere gyártója beleegyezett, hogy az amerikai gazdák megjavíthassák a saját gépeiket...

 

Korábban a gazdák csak a gyártó által engedélyezett alkatrészekkel és csak márkaszervizekben javíttathatták gépeiket, az olcsóbb alternatívák használatához nem volt joguk - írja a BBC.
A fogyasztóvédelmi csoportok már évek óta követelik a gyártóktól, hogy tegyék lehetővé az eszközök javítását a vásárlók számára - nem csak traktorok, de például okostelefonok esetén is.

Az Amerikai Mezőgazdasági Irodák Szövetsége (American Farm Bureau Federation, AFBF) és a Deere & Co. vasárnap írtak alá egy egyetértési nyilatkozatot.

"Ezzel egy régóta fennálló probléma oldódik meg a gazdák és állattartók számára, mellyel hozzáférhetnek eszközökhöz, információhoz és forrásokhoz, miközben az John Deere szellemi tulajdona is védelemben részesül, és nem csorbul a berendezések biztonságossága is" - mondta el az AFBF igazgatója, Zippy Duvall.

 

Az egyezség része, hogy a gépek tulajdonosai és a javítást végző szakemberek nem fedhetik fel az üzleti titkokat, és "a biztonsági berendezések vagy a kibocsátás-szabályozók felülbírálása vagy a mezőgazdasági berendezések teljesítményszintjének átállítása" sem engedélyezett.


"A gépgyártó továbbra is együtt kíván működni az AFBF-el és a jövőbeli vásárlóikkal is annak érdekében, hogy a gazdálkodók továbbra is rendelkezzenek a berendezések diagnosztizálásához, karbantartásához és javításához szükséges eszközökkel és erőforrásokkal" - mondta Dave Gilmore, a Deere & Co. vezető alelnöke.

 

A gazdálkodók egy alulról szerveződő, javításhoz való joggal foglalkozó mozgalom tagjai, amely nyomást gyakorol a gyártókra, hogy a tulajdonosok és a független műhelyek is megjavíthassák készülékeiket.


Az Egyesült Királyság és az Európai Unió politikája arra kényszeríti a gyártókat, hogy bizonyos elektronikai cikkek esetében biztosítsák a pótalkatrészeket a vásárlók és a javítással foglalkozó független cégek számára.

 

"A fogyasztók már régóta panaszkodnak arra, hogy a termékek nem csak gyorsabban mennek tönkre, mint korábban, de a javításuk gyakran túl költséges, a pótalkatrészek hiányában nehezen megszervezhető, sőt néha lehetetlen" - olvasható az Európai Parlament Kutatószolgálatának (European Parliamentary Research Service, EPRS)közleményében.

Néhány amerikai állam, például New York és Massachusetts hasonló intézkedéseket fogadott el. Biden elnök 2021-ben végrehajtási rendeletet írt alá, amelyben felszólította a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot, hogy dolgozzon ki olyan országos szintű politikát, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy saját maguk javítsák meg termékeiket, különösen a technológiai és a mezőgazdasági ágazatban.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2023. február
2023. január
2022. december
2022. november
2022. október
2022. szeptember
2022. augusztus