Nem javíthatják meg a traktorokat az amerikai gazdák

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A modern mezőgazdasági gépek meghibásodását általában egy laptopra telepített softver segítségével el lehet hárítani. Ennek ellenére az amerikai gazdáknak igen borsos árat kell fizetni a szervizelésért, ami ellen egyre hangosabban tiltakoznak.

 

Ez esetben nemcsak a kötelező szervizek áráról van szó, amelyek évről évre drágábbak, hanem a javítások idejének meghosszabbodásáról is. Ez azért lényeges szempont, mert a termelőnek igazodnia kell számtalan körülményhez és az effektív munka minden órája aranyat ér.


A gyártók a szigorú biztonsági és környezetvédelmi előírásokat a szolgáltatási piac monopolizálására használják fel úgy, hogy megakadályozzák a független szolgáltatók számára termékeik elérését: megnehezítik, vagy lehetetlenné teszik az eredeti eszközök és diagnosztikai berendezések, az alkatrészek beszerzését, és a gépek szerviz történetét a független műhelyek számára.

 

A gazdák szerint egy-egy drága traktor meghibásodása és kényszerű megállása egyre gyakrabban fordul elő. A gazdálkodó nem javíthatja meg saját maga, és hiába viszi független szervizbe, mert ott nem rendelkeznek a javításhoz szükséges szoftverrel. Ez gyakran az értékes időveszteséget eredményez a művelés során, mert a legközelebbi márkaszerviz messze van.

 

Sok esetben el lehetne kerülni az időveszteséget, mert a számítógép vezérelte kombájn leállásának oka nem mindig bonyolult, a hiba elhárítása nem kerülne sem sok időbe, és nem járna magas költséggel.

Példaként az egyik nebraskai farmer azt mondja, hogy a helyi szerelő meg tudja javítani például az egyik ismert traktormárka meghibásodását. Azonban nem tudja befejezni a műveletet, mert meg kell érkeznie a gyár szerviztechnikusának, aki a számítógépet újra installálja hogy a cserélt alkatrészt a szofver felismerje és a traktor újra üzemképes legyen. A kiszállásért 230 dollárt, és minden megkezdett munkaóráért 130 dollárt számolnak fel.

 

Ebben a helyzetben nem csoda, hogy a gazdálkodók egyre gyakrabban kezdik használni a hacker szolgáltatásokat, és inkább hajlandók támogatni azokat a mozgalmakat és kezdeményezéseket, amelyek a szolgáltatási piac pluralizálására és a versenyre való nyitására törekszenek, ami végül egyenlő hozzáférést eredményez majd eredeti használati utasításokhoz és alkatrészekhez, valamint az engedélyezett diagnosztikai eszközökhöz.

 

A legnagyobb ilyen kezdeményezés, amelyben már 20 állam vesz részt, a "Fair Repair" - a tisztességes javítás, és Minnesota valószínűleg az első olyan állam lesz, amely az elkövetkező hetekben törvényt fog erről hozni.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Egy legenda vége - csődbe ment az Ursus 2019-10-15 | magyarmezogazdasag.hu Mennyi pénzt ér a precíziós gazdálkodás? 2019-09-26 | magyarmezogazdasag.hu Út a világbajnokságig 2019-08-16 | megfosz.com Levadássza a "túlélő" gyomokat 2019-08-07 | Kistermelők Lapja Univerzális orosz robottraktor 2019-07-18 | magyarmezogazdasag.hu
tovább a többi hírhez »
Archívum - utolsó megjelent számaink
2019. szeptember
2019. augusztus
2019. július
2019. június
2019. május
2019. április
2019. március