Ez már nem csak terv: szériagyártásban a John Deere önvezető traktora!

Forrás: agroinform.hu

A John Deere autonóm traktora nem sokára gazdákhoz kerül.

 

A 2022. január 5-7 között Las Vegasban megrendezett CES 2022 szakkiállításon (Consumer Technology Show), bemutatták az első szériagyártású önvezető traktort a John Deere 8R-szériából.

 

Majd '20 év távlatában

A John Deere 1993-ban mutatta be a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó első fejlesztését, majd 1997-ben az első automatikus kormányzási rendszerét, kukoricakombjánon (nem véletlenül). A Navcom-mal közös fejlesztésű rendszere már akkor elérhetővé tette a 2,5 cm-es (egyhüvelykes) pontosságot.

 

Egy új korszak a John Deere-nél
A CES 2022 sajtótájékoztatóján a John Deere egy teljesen autonóm traktort mutatott be, amely készen áll a nagyüzemi gyártásra. A gép egyesíti a Deere 8R traktorát, a TruSet-kompatibilis vésőekét, a GPS-vezérlőrendszert és a legfejlettebb technológiákat. Az autonóm traktor már ebben az évben elérhető lesz a gazdák számára.

 

Az autonóm traktor kamerái 360 fokos akadályfelismerést tesznek lehetővé
Az autonóm traktort hat pár sztereokamerával szerelték fel, amely lehetővé teszi a 360 fokos akadályfelismerést és a távolságok kiszámítását. A hatótávok 13,5-27 méter között változnak. A kamerák által rögzített képek egy mély neurális hálózaton megy keresztül és körülbelül 100 milliszekundum alatt osztályozza az egyes pixeleket, és meghatározza, hogy a gép tovább haladjon-e vagy megálljon, attól függően, hogy akadályt észlel-e.

Az autonóm traktor emellett folyamatosan ellenőrzi a geofence-hez viszonyított helyzetét, biztosítva, hogy ott tevékenykedik, ahol kell és kevesebb mint egy hüvelyk pontossággal. A rendszer fontos eleme még egy Nvidia GPU is.

 

A gép állapota mobiltelefonról figyelemmel kísérhető
Használatához a gazdáknak csak ki kell vezetniük a gépet egy szántóföldre, majd be kell állítani az autonóm működést. A John Deere Operations Center Mobile segítségével indíthatják el a gépet. Amíg a gép dolgozik, a gazda elhagyhatja a szántóföldet, hogy más teendőit intézze, miközben a gép állapotát a mobilkészülékéről folyamatosan figyelemmel kísérheti.

A John Deere Operations Center Mobile hozzáférést biztosít az élő videókhoz is, képekhez, adatokhoz, lehetővé téve a sebesség, a művelési mélység és egyéb beállításokat. Bármilyen munkaminőségi rendellenesség vagy a gép állapotával kapcsolatos probléma merül fel, azonnali, valós idejű értesítést kap a gazdálkodó, de a gép teljesítményének optimalizálása érdekében finombeállításokat is elvégezhetnek.

Amennyiben megszűnne a jelátvitel - nincs hálózati lefedettség - a traktor azonnal megáll és jelez. A rendszer nagy előnye, hogy bármilyen informatikai vagy hálózati probléma merülne fel, a traktorba bármikor visszaülhetünk és a régi megszokott módon folytathajtuk a munkát.

 

A fejlesztésekkel a precíziós mezőgazdaság megteremtésében segítik a gazdákat
A fejlesztések az autonóm megoldások felé lassan 20 éve kezdődött. Az 1990-es évek közepén a traktorokba műholdas GPS-t építettek be, hogy segítsék a gazdákat a precíziós mezőgazdaság felé. Tíz évvel később a Deere StarFire GPS-vevői elég pontosak lettek ahhoz, hogy a traktorok képesek legyenek önmagukat irányítani.

A John Deere azért kezdte a fejlesztést a 8R-rel, mert ez a vállalat legnépszerűbb sorközművelő traktora és ez már "majdnem készen állt az önálló működésre". Továbbá, már rendelkeztek a traktor hidraulikájának és mechanikus funkcióinak elektronikus vezérlésére való képességgel, amely a távoli működtetéshez szükséges.

 

Az autonóm rendszert már ebben az évben is bérbe lehet venni
A tervek szerint már ebben az évben korlátozott számú gazdálkodó használhatja az autonóm rendszert. A kezdeti bevezetéskor, a Deere egy teljes traktort és egy véső ekét ad bérbe körülbelül 10-50 olyan termelőnek, akiknek a gazdaságukban állandó internetkapcsolat áll rendelkezésre és érdeklődnek a legújabb technológia iránt.

A későbbiekben lehetőség lesz a gazdák saját traktorjainak utólagos felszerelésre az autonóm technológiával. Az előzetes tervek szerint legalább az elmúlt három év traktorainak műszaki támogatását tervezik, s végül a régebbi gépekre szintén kiterjesztik a műszaki frissítési, átállási programot.

Mivel a John Deere traktorok már sok éve rendelkeznek automatizált technológiával, a traktorok teljesen autonómra való konfigurálása viszonylag egyszerű lesz. Körülbelül egy napot vesz igénybe a berendezés telepítése és a gép tesztelése, mielőtt a gazdálkodó hazaviheti, hogy a szántóföldeken használhassa.

A már meglévő eszközpark egy részének utólagos felszerelése azt jelenti, hogy több gazdálkodó mihamarabb kihasználhatja a rendszer előnyeit.

 

A John Deere 8R autonóm traktorja állandóan bekapcsolt lámpákkal közlekedik
Az akadályokra vonatkozó téves riasztások elkerülése érdekében a John Deere 8R autonóm traktorja állandóan bekapcsolt lámpákkal közlekedik, ami szokatlan látvány a mezőgazdasági területeken.

Ezért a fényviszonyok változásával a képet egységesebbé teszik és a traktor valóban jobban teljesít éjszaka, mint nappal, mert a képadatokban nagyobb a kontraszt.

Természetesen a jelzések szelektálásra is kerülnek, hiszen levelek, növényi szár vagy egy kis faág miatt nem kell megszakítani a munkát, de például egy nagyobb kő miatt már megáll, mert a kő beleakadhat a talajművelő eszközbe. A traktor push-értesítést küld a gazdálkodónak az akadály képével. A John Deere beépítette a traktorba azt a képességet is, hogy az ilyen akadályokat kikerülje, így a gazdának nem kell minden probléma miatt a szántóföldre mennie.

 

A traktoroknak a tankolás még nem megy egyedül, de a beállított célállomásra vissza tud térni
Az egyik feladat, amelyet a traktor nem tud egyedül megoldani, az a tankolás, amelyet körülbelül nyolcóránként kell elvégezni. A műveleti központ alkalmazás "Go To" gombja arra készteti a traktort, hogy egy előre beállított célállomáshoz menjen a területen, ahol megtankolható, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy robotporszívó visszatér a töltőjéhez.

 

Még nem határozták meg, hogyan fogják kezelni a frissítéseket és az egyéb logisztikát
Ma a John Deere nem számít fel szolgáltatási díjat a GPS-képességekért vagy a gépeiben található egyéb funkciókért, azonban nem biztos, hogy az autonóm üzemmód esetében is így lesz majd. Továbbá, még nem határozták meg, hogyan fogják kezelni a frissítéseket és az egyéb logisztikát. A gazdálkodók akár évtizedekig is ragaszkodnak a traktorjaikhoz, de a gépek autonómmá tételéhez használt technológia azonban sokkal hamarabb el fog avulni, mert a frissítések és változások nagyon gyorsan érkeznek majd. Bár a talajműveléssel kezdik, de azt tervezik, hogy új modelleket kínálnak más növényekhez, új berendezéseket, munkaeszközöket a traktorhoz.

Ettől függetlenül még lesznek olyan műveletek, munkák a mezőgazdaságban, amelyet a gazdák még mindig a traktor vezetőfülkéjéből végeznek, mint ma.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. április
2022. március
2022. február
2022. január
2021. december
2021. november
2021. október