Elkészült a világ első szén-dioxid-akkumulátora

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Az olaszországi Szardínia szigete világhírű turisztikai célpontként ismert. Mostantól úgy is ismert lesz, mint a világ első szén-dioxid akkumulátorának otthona, amelyet egy startup vállalat, az Energy Dome indított útjára - számolt be az Electrek.


A szén-dioxid szerepe a bolygó felmelegedésében jól ismert. Miközben az országok erőfeszítéseket tesznek a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására, a jelenleg felszabaduló szén-dioxidot is fel kell fogni, hogy a bolygó hőmérséklet-emelkedését kordában tartsuk.

 

Ennek elérése érdekében sokan a szén-dioxidot közvetlenül a légkörből akarják megkötni és tárolni. Az Energy Dome azonban azt tervezi, hogy a gázt energiatárolásra használja fel. A legjobb az egészben az, hogy a módszer nagymértékben skálázható, és késztermékeket használ - állítja a vállalat sajtóközleménye.

 

Hogyan működik a technológia?


Az Energy Dome energiatárolási megoldása nem szép látvány, de a technológia, amely működésre készteti, meglehetősen lenyűgöző. A vállalat szén-dioxid gázt használ, mivel az szobahőmérsékleten kondenzálható és folyadékként tárolható.


Ahogy a vállalat alapítója és vezérigazgatója, Claudio Spandicini a Bloombergnek adott múlt havi interjújában kifejtette, a normál hőmérsékleten és nyomáson lévő (egy hatalmas kupolában tárolt) szén-dioxidot összenyomják, hogy folyékony formába kerüljön. A folyamat során keletkező hőt ezután tárolják. Ez a töltési folyamat, és felhasználható a megújuló energiaforrásból, például szélből vagy napenergiából beérkező energia tárolására.

 

Amikor energiát kell szolgáltatni, a tárolt hőt a folyékony szén-dioxid felmelegítésére használják, amely gázzá alakul, amelyet aztán egy turbinán keresztül tolnak át, hogy villamos energiát termeljenek.


Az egész folyamat egy zárt körfolyamatú rendszer, amelyben nem kerül szén-dioxid a légkörbe. Ami még jobb, hogy a technológia nem használ ritkaföldfém elemeket, például lítiumot vagy kobaltot, hanem csak acélra és vízre van szükség. Ezért bárhol és bármikor megvalósítható.

 

Az Energy Dome 2020 februárjában kezdte meg működését, és rövid idő alatt sikerült a koncepciótól a megawattos tesztelésig eljutnia. A vállalat a sikerét a turbógépek, a folyamatmérnöki és az energetikai területen bizonyított szakértői csapatnak, valamint az alkatrészeket hatékonyan integráló, újszerű ipari eljárásnak tulajdonítja - olvasható a sajtóközleményben.

 

A vállalat biztos abban, hogy technológiája nemcsak a Föld bármely pontján alkalmazható, hanem a hasonló kapacitású lítium-ion akkumulátoros tárolókhoz kapcsolódó költségek kevesebb mint felénél is olcsóbban.

 

A szardíniai akkumulátor azt is demonstrálja, hogy a CO2-akkumulátorok a meglévő ellátási láncok felhasználásával, nagyobb szűk keresztmetszetek nélkül telepíthetők.

Bár a sajtóközlemény nem árulja el a nemrég bemutatott akkumulátor tárolókapacitását, megemlíti, hogy a vállalat jelenleg egy 20-200 MWh kapacitású, teljes körű üzemen dolgozik, amely várhatóan 2023 végére lesz működőképes.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2023. február
2023. január
2022. december
2022. november
2022. október
2022. szeptember
2022. augusztus