Egy Porsche ritkaság

Forrás: blog.syngenta.hu

A Sotheby’s szeptember 28-i aukcióján 18 ezer dollárért kelt el ez a szép állapotban fennmaradt 1957-es Porsche-Diesel Standard 208 traktor, amelyet egy 24 lóerős kéthengeres, léghűtéses dízelmotorka hajtott.

 

1956 és 1963 között több mint 125 ezer Porsche-Diesel traktort építettek Friedrichshafen közelében, a korábbi Zeppelin gyárban. Ferdinand Porsche az első traktorterveket az 1930-as években rajzolta. Eredetileg Volks-Schleppernek hívták, és a Volks-Wagen mezőgazdasági testvére volt. A schlepper ugyanis traktort jelent németül.

 

Mint minden járműve, a Ferdinand Porsche által tervezett traktor is kivételes volt, például hidraulikus tengelykapcsolót alkalmazott a motor és a sebességváltó között. A mester kifejlesztett egy léghűtéses dízelmotort, amely lehetett 1, 2, 3 vagy 4 hengeres, a különlegesen tervezett hengerek és hengerfejek ugyanis összekapcsolhatóak voltak.

 

A sorozatgyártás azonban a második világháború miatt nem kezdődhetett meg, a háború után pedig a nyugatnémet kormány forrásokat csak azoknak a társaságoknak biztosított, amelyek a háború előtt is traktorokat gyártottak.

 

Végül 1956-ban a Mannesmann AG úgy döntött, hogy megkezdi a traktorgyártást, és Porsche tervei alapján és új részleget indított. Ez lett a Porsche-Diesel Motorenbau GmbH. Az akkoriban korszerűnek számító traktorok kelendőnek bizonyultak Európa-szerte, és sokat az Egyesült Államokban, Kanadában és másutt is eladtak a jellegzetesen vörös traktorok közül.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2019. december
2019. november
2019. október
2019. szeptember
2019. augusztus
2019. július
2019. június