Belga eperszedő robot: több mint evolúció

Forrás: blog.syngenta.hu

 Az Octinion belga K + F-technológiai cég egy teljesen automata eperszedő robotot mutatott be február elején a berlini Fruit Logistica kiállításon.

 

Az öt éves fejlesztőmunka eredményeként létrejött Rubion nevű robot nem gázol át az eperföldön, hanem, amint a fotónkon látható, a megfelelő magasságban elhelyezett vályúkban termő gyümölcsöket szedi össze. Pontosabban, a szamócák között felismeri az éretteket, majd ügyesen leszedi és – sérülésmentesen – a gyűjtőládába helyezi őket.

 

Az Octinion Technology Group vezérigazgatója, Tom Coen a nemzetközi bemutatón elmondta, hogy az innováció nemcsak az ágazat munkaerő-hiányára ad választ, hanem lehetővé teszi a termelők számára, hogy növeljék termékeik minőségét – ami végső soron egyaránt előnyös a fogyasztók és a farmerek számára. Azt is kiemelte, hogy a robotizálás egy olyan szektorban, amelyben szinte minden munkafolyamat kézzel történik, több mint evolúció: forradalom.

 

A mezőgazdasági robotika nagy jövő előtt áll, kezdve az eperszüret ideális időpontjának meghatározásától egészen addig, hogy a robotok az érettségi foknak megfelelően akár éjjel is leszedhetik a termést, hogy az hajnalban már a piacra kerülhessen – hangsúlyozta az Octinion Technology Group közleménye.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2020. április
2020. március
2020. február
2020. január
2019. december
2019. november
2019. október