A szuperhatékony JCB 100 millió fontos injekciót kap

Forrás: gepmax.hu

A JCB 100 millió fontot fektet be a szuperhatékony hidrogénmotorok gyártására irányuló projektbe – jelentette be a vállalat. Az izgalmas fejlesztésen már egy 100 mérnökből álló csapat dolgozik, és további 50 mérnök felvétele folyamatban van, mivel a JCB célja, hogy 2022 végére az első gépek már megvásárolhatók legyenek az ügyfelek számára. A JCB hidrogénhajtású kotró-rakodójának prototípusáról már lekerült a lepel, egy második JCB-gépet – egy Loadall teleszkópos rakodógépet – pedig nemrég mutattak be egy központi londoni rendezvényen, amelyen Boris Johnson miniszterelnök is részt vett.

 

A JCB hidrogéntechnológiája legközelebb a glasgow-i COP26 konferencián lesz látható a Zöld Zónában, amikor a világ vezetői az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentését célzó intézkedésekről vitáznak. A JCB vezető szerepet tölt be a nulla kibocsátású hidrogéntechnológia terén, miközben a kormányok világszerte stratégiákat mutatnak be a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó hidrogénhasználat támogatásához szükséges infrastruktúra fejlesztésére.

 

Boris Johnson miniszterelnök azt nyilatkozta: „A JCB-hez hasonló nagyszerű brit gyártók innovatív megoldásokat dolgoznak ki az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére és az Egyesült Királyság zöld ipari forradalmának előmozdítására. Fantasztikus volt látni a JCB szuperhatékony hidrogénmotorjait, amelyek átalakíthatják a brit gyártást, segíthetnek nekünk abban, hogy gyorsan elérjük az éghajlati céljainkat és felgyorsítsuk az Egyesült Királyság hidrogéngazdaságát – egy olyan izgalmas területet, amely alapvető fontosságú lesz az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az új munkahelyek teremtése és a beruházások vonzása szempontjából.” – mondta.

 

Lord Bamford, a JCB elnöke elmondta: „Gépeinket a fosszilis tüzelőanyagokon kívül mással is kell hajtani. Mi olyan gépeket gyártunk, amelyek dízelüzeműek, ezért megoldást kell találnunk, és most teszünk is valamit ezen a téren. A hidrogénbe fektetünk be, mivel nem látjuk, hogy az elektromos energia lenne a mindenre kiterjedő megoldás, különösen nem a mi iparágunk számára, mivel az véleményünk szerint csak kisebb gépek meghajtására használható. Ez azt jelenti, hogy továbbra is gyártunk majd motorokat, de ezek szuperhatékony, megfizethető, csúcstechnológiás, nulla CO2-kibocsátású hidrogénmotorok lesznek, amelyek a meglévő beszállítói bázisunk segítségével gyorsan piacra dobhatók. Ezek lesznek iparágunk első hidrogénmotorjai, amelyeket brit mérnökök Nagy-Britanniában fejlesztettek ki. A hidrogénmotorok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az Egyesült Királyság gyorsabban elérje a szén-dioxid-kibocsátási célokat.”

 

A JCB egyébként 2004 óta gyárt motorokat, amelyeket az Egyesült Királyságban, Derbyshire-ben és az indiai Delhiben található üzemekben állítanak elő. Idén a JCB egy fontos mérföldkövet ünnepel: a 750 000. motor gyártását.

 

Fotó: A JCB hidrogénüzemű kotró-rakodógép prototípusát a JCB elnöke, Lord Bamford mutatta be.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2021. október
2021. szeptember
2021. augusztus
2021. július
2021. június
2021. május
2021. április