A kora tavaszi munkáknak egyelőre nem kedvez az időjárás

Forrás: Agroinform

Az idei tél legerősebb lehűlését jelentő, március elsejei, kemény, hajnali fagyok az országban sokfelé megtizedelték a gyümölcsfákat, az őszi vetéseknek azonban legtöbb helyen védelmet jelentett a hótakaró. A következő napokban is előfordultak néhol -15 foknál erősebb fagyok, március 6-a után azonban újabb fagykárok várhatóan már nem tetézik a bajt, a hideg mélypontján jócskán túl vagyunk, a magasban már a hónap első napján megkezdődött az enyhülés. Az alsó rétegekben lévő igen hideg levegő lassabban szorul ki, de az előttünk álló héten az enyhülés a talaj közelében is határozottabbá válik.

 

Bár az időjárás egyre jobban megfelel a március elejére jellemző, átlagos viszonyoknak, az aktuális kora tavaszi munkák nagy részének továbbra sem kedvez. A földeket jelenleg a Dunántúl nagy részén és az Alföld déli felén fedi vastagabb, helyenként 20 cm-t is meghaladó hótakaró, az északkeleti megyékben és a Kisalföldön van kevesebb hó. A talaj felső néhány cm-es rétege legtöbb helyen még a hó alatt is fagyott, csak a legvastagabb hóval borított területeken fagymentes. A felső 50 cm-es talajréteg vízhiánya csak az északkeleti megyékben haladja meg az 5 mm-t, sokfelé legalább 1 m-es mélységig közel telített a föld.

 

A hét végéig jelentős, néhol közel 10 fokos enyhülés várható. Nem lesz azonban eseménytelen az időjárás. Az eleinte kevésbé felhős területeken is megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, a hét első felében nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, többfelé és több alkalommal is eshet. Az eső mellett eleinte nyugaton és északon hó, néhol ónos eső, fagyott eső is elfordul. Nagyobb mennyiségű csapadék a keleti és déli megyékben várható, ott többfelé a 10, a Tiszántúlon néhol a 20 mm-t is meghaladhatja a hét végéig várható csapadék összege.


Csütörtöktől már kevesebb helyen eshet, hosszabb-rövidebb napos időszakokra is van remény. Szelídülnek az éjszakai fagyok, egyre többfelé lesznek hajnalban is fagymentes helyek. Napközben a hét közepétől egyre többfelé +5 fok felé emelkedik a hőmérséklet, többfelé a 10, a hétvégén helyenként a 15 fokot is meghaladja. Az gyorsuló hóolvadásból és a csapadékból származó víz nagy részét a talaj nem tudja befogadni, a lefolyástalan területeken megjelenik, illetve növekszik a belvíz, a sár miatt a földek legtöbb helyen géppel járhatatlanok lesznek.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2019. január
2018. december
2018. november
2018. október
2018. szeptember
2018. augusztus
2018. július