A gyepgazdálkodás speciális gépei
Dr. Hajdú József
Hazánk gyepterülete meghaladja az 1 millió hektárt. Ebből a mezőgazdaság által használt és gondozott terület 730 ezer hektár, amely rét, legelő, illetve felületvédő gyepek formájában áll használatban. A hazai gyepek 90%-a természetes vagy természetközeli gyep, 80%-uk alföldi fekvésű. A talajaik átlagos aranykorona értéke 8,4 AK, a hasznosított gyepek átlagos terméshozama pedig 1,3 t szénaérték/ha. A rét, legelő formában hasznosított gyepek, fontos szerepet töltenek be a kérődzők takarmányozásában, bár ezeknek a száma az elmúlt 25 évben megfeleződött. A felületvédő gyepek jelentősége a talajvédelemben, az ökoszisztémák és a biodiverzitás megőrzésében játszanak fontos szerepet. A hazai gyepek nemcsak hasznosítási célok szerint különböznek egymástól, hanem a talajaik, a domborzati fekvésük, a hidrológiai helyzetük, a növénytársulásaik szerint is változatosak. A gyepek talajai között megtalálhatók a réti, lápos és öntéstalajok a vizes területeken és a folyóvölgyekben, a domb- és hegyvidékeken az erdőtalajok a jellemzőek, de gyakoriak a szikes- vagy homoktalajú gyepek is, valamint a földes kopárok, ugarok és köves, sziklás változatú talajok is lehetnek a gyepek talajai. Mindezek hatással vannak a gyep víz- és tápanyag-gazdálkodására, a gyepalkotó növények növekedésére, faj- és fajtaösszetételére, a művelésre, illetve a hasznosításra is. A megfelelően gondozott gyepek talajainak humuszrétege is folyamatosan növekszik, illetve kedvezően változnak a talaj fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságai is.
A legeltetéssel hasznosított gyepek talajai különösen kitettek a tömörödésnek az állatok taposása következtében. Megszüntetése, illetve csökkentése a gyep talajának víz- és tápanyag-gazdálkodása, illetve a növények fejlődése szempontjából is rendkívül fontos. Egy-egy tájkörzet gyepeinek növényi fajszáma 300 és 600 között változik, országosan pedig 1100-1500 fajt különböztetnek meg. Ennek fele mézelő növény, amely nem csak a méhek, hanem a szarvasmarhák és a juhok számára is fontos. A gyepalkotó növények között mintegy 40 értékes fű faj, és 35 értékes pillangós faj található. Ezeken túl számos gyógyhatású és a legelő állatok által kedvelt ízletes fajok is fontos alkotói a gyep növényzetének. A legértékesebb természetes gyepeket kaszálóként és/vagy legelőként hasznosítják. Ezek termésének átlagos nyersfehérje-tartalma 17-18%, átlagos nyersrost-tartalma 25-30%, cukortartalma pedig 10% körül alakul. Mikroelem-tartalmuk 80%-kal magasabb, mint a szántóföldön termesztett szálas takarmányoké, az emészthetőségük 65-75% közötti, amely 3%-kal haladja meg a szántón termesztettekét ...
... tovább »